II. Fiatalok Európában vetélkedő 2010-2011

A Sopianae Ifjúsági Egyesület és a Europe Direct Információs Hálózat Baranya Megyei Európai Információs Pontja 2010 őszén hirdette meg Dél-dunántúli 712. osztályos tanulók számára a Fiatalok EUrópában elnevezésű, több fordulóból álló tanulmányi versenyt.

A verseny célja megismertetni a régió fiataljaival az Európai Uniót, az öreg kontinensű történelmében betöltött szerepét. A több fordulóból álló verseny valójában egy olyan tudásközpontú tanulmányi megmérettetés, amelyben a résztvevő csapatok az iskolában tanultakon túlmutató ismereteket szerezhetnek az integráció történetéről, működéséről, annak lehetséges jövőjéről, illetve az Európai Unió által a fiatalok számára kínált lehetőségekről.

A mostani tanulmányi verseny a 2008-2009-ben megrendezett azonos nevű vetélkedő folytatása, melyen Baranya megyéből közel 150 fiatal mérte össze tudását. A téma aktualitását hazánk európai uniós tagsága mellett az adja, hogy 2011 első félévében Magyarország tölti be az Európai Unió soros elnöki tisztét, melynek jelentőségével a tanulmányi verseny kiemelten foglalkozik.

A versenyre 3-4 fős csapatok regisztrálhattak. A megmérettetés 5+1 fordulóból állt. Az első 5 forduló során a csapatoknak 30 kérdésből álló tesztsorokat kellett kitölteniük különféle az EU-hoz kapcsolódó témakörökben. A gazdasági és pénzügyi válság; Átfogó EUs vízpolitika; A költségvetés reformja, változások Európában; A spanyol-belga-magyar elnökségi trió; Lisszaboni Szerződés, amelyet a verseny honlapján az eu.sopianae.com oldalon tehettek meg.

A 2011. április 1-én, Pécsett megrendezésre került döntőbe a versenyen résztvevő 80 csapat (közel 300 fő) közül a legjobb 11 csapatot hívtuk meg, amelyre előre meghatározott témakörökből kell felkészülniük.

Tudásukról először egy, az internetes fordulóhoz hasonló tesztjellegű kérdéssort kellett kitölteniük, majd az előzetesen elkészített prezentációjukat kellett a szakmai zsűri előtt bemutatniuk.

A versenyen legjobban teljesítő bátaszéki II. Géza Gimnázium csapata egy pozsonyi kiránduláson vett részt a verseny fődíjaként.

Végeredmény

Első kategória

I. hely – Rózsaszín Párducok
Dajka Diána, Kóka Brigitta, Loboda Lilla, Felkészítő Tanár: Reinics Gábor

II. hely – Dienes Girls
Koján Fanny, Orbán Szandra, Németh Gyöngyvér, Felkészítő Tanár: Reinics Gábor

III. hely – Dienes Unió
Kovács Márton Zoltán, Lóry Tamás, Varga Valentin, Felkészítő Tanár: Reinics Gábor

IV. hely – 7-es csapat
Wilhelm Réka, Somogyi Bettina, Horváth Szonja, Radócz Janka, Felkészítő Tanár: Maczko András

V. hely – DAL96
Pató Lilli, Potyondi Anna, Gál Dominika, Felkészítő Tanár: Reinics Gábor

Második kategória

I. hely – Euro-four
Sümegi József, Rohmann Rebeka, Tihanyi Dániel, Rácz Dávid, Felkészítő Tanár: Péter Albert

II. hely – Szigeti2
Bogdán Kamilla, Szántó Tímea, Szűcs Rebeka, Tapolczai Nikolett, Felkészítő Tanár: Draskovics Márta

III. hely – Szigeti1
Pintér Vanda, Győri Ágnes, Máté Melinda, Felkészítő Tanár: Draskovics Márta

IV. hely – 11/E angyalai
Gula Barbara, Bordás Nikoletta, Kühár Noémi, Felkészítő Tanár: Steiner Róbert

V. hely – EUROKID
Szomoru Ádám, Golobicza Dominika, Nagy Sándor Ádám, Komáromi Gergő, Felkészítő Tanár: Lieb Marianna

VI. hely – Pajtik
Komjáti Mónika, Szeifert Emőke, Felkészítő Tanár: Herner Mihály