III. Fiatalok Európában vetélkedő 2012-2013

Sopianae Ifjúsági Egyesület és a nemzetközi Europe Direct hálózat Baranya Megyei Európai Információs Pontja harmadik alkalommal hirdetett tanulmányi versenyt Fiatalok EUrópában elnevezéssel a Magyarországon Baranya-, Tolna- és Somogy megyei, továbbá horvátországi 7-12. osztályos általános- és középiskolások számára.

A verseny elsődleges célja volt megismertetni a Dél-dunántúli régió, valamint Horvátország magyarul beszélő fiataljaival az Európai Unió történetét, működését, az “öreg kontinens” történelmében betöltött szerepét. Megismertetni a jövő nemzedékével, miként tudják a legjobban kihasználni az Európai Unió által számukra nyújtott lehetőségeket A téma aktualitását hazánk európai uniós tagsága mellett az adta, hogy az Európai Unió magyar elnökségének aktív közreműködésével Horvátország 2013-ban 28. tagállamként csatlakozott az Európai Unióhoz.

A versenyen 3 fős csapatok indulhattak. A megmérettetés 5+1 fordulóból állt. Az első 5 forduló során a csapatoknak egy-egy 30 kérdésből álló tesztsort kellett kitölteniük a verseny honlapján. Az első öt forduló eredményei alapján a résztvevő 61 csapatból 12 kapott meghívást a döntőre. A fordulók témái az EU-s csatlakozás előtt álló Horvátország társadalma, történelme, az öregedő Európa demográfiai kihívásai, az Európa 2020 stratégia és A polgárok európai éve 2013 voltak. A döntőben uniós témában kellett a csapatoknak vitát folytatnia.

A 2013 tavaszán megrendezésre került döntőben a bátaszéki II. Géza Gimnázium „Eu-frozina” nevű csapata nemcsak a középiskolások között bizonyult a legjobbnak, hanem a Fiatalok EUrópában elnevezésű verseny abszolút győztesei is ők lettek.

Az általános iskolásoknál szintén Tolna megyei siker született, ott ugyanis a szekszárdi Dienes Valéria Általános Iskola és Grundschule csapata lett az első, a Garay Általános Iskola indulói pedig a negyedik helyen zártak.

A verseny fővédnöke Ljiljana Pancirov, Horvátország pécsi főkonzulja és Nagy Csaba, Pécs alpolgármestere volt.